Gasztronómia

pljeskavicaA montenegrói konyha az olíva olaj használatán alapszik, a legrégebbi olajfa több mint 2000 éves, Stari Barban található. A legminőségesebb  és legegészségesebb olaj amit hideg sajtolással készítenek. Ezek közül is legfinomabb az extra szűz, ami az első sajtolással készül. A kontinentális konyha megőrizte eredetiségét, a tengerparti pedig azonos a Földközi-tenger lakta népek specialitásaival. A különlegességhez tartozik a raštan - szárított kecskehúsos kelkáposzta; a čevap - darált húsból készült, roston sütik és lepényt kérhetünk hozzá. A Pljeskavica hasonló mint a čevap csak a hús lapos, ezt is lepényben kérhetjük, tetszés szerinti saláta adaggal. A rostélyosok igen népszerűek a vidéken, bátran kóstoljuk meg mindegyiket, nem fogunk csalódni bennük.





RaznjiciTovábbi ízlezes és jellegzetes ételek: ražnjiča - rablóhús; vješalica - roston sült szűzpecsenye; džigerica sa roštilja - roston sült máj. A hal ételek közül népszerű a bordettó, halleves. Előételként fogyaszthatunk njeguši sonkát és kajmakot (speciális sós túró). A burekot a déli népek, a Balkán nemzeti eledelének is nevezhetjük. Nagyon finomat sütnek Horvátországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban is. A burek tésztája rétestészta jellegű, melyet hajszál vékonyra nyújtanak és ez után rétegezve töltenek meg. Az eredeti töltelék sós túró vagy darált hús, de árulnak sonkás-sajtos, sajtos-gombás, pizzás, meggyes, almás változatot is. A túrós és húsos változathoz kérjünk joghurtot, így a finom igazán.