Montenegrói Látnivalók


Kotori-öbölKotor


Ha elindulunk a szépséges Kotori-öböl felé, egyre több csalogató fürdőhelyre bukkanunk, mint például Becici vagy Budva.
A Kotori-öböl " mely hosszú ideig az Osztrák-Magyar Monarchia hadikikötője volt " négy részből áll: a Herceg Novii-, a Risani-, a Kotori- és a Tivatiöblökből. Partját 500-1700 méter magas hegyek ölelik. Kotor híres öblét, érdemes hajóval körbejárni, hiszen teljesen más a tengerről szemlélni a tájat, mint egy autó vagy busz ablakából. A Kotori-öblöt a világ tíz legszebb fjordja közt tartják számon.

Budva


Montenegró egyik legöregebb települése, manapság pedig fő turisztikai központja. A csöppnyi félszigeten fekvő óvárost fal övezi, melyen érdemeskörbesétálni. Miután a szűk sikátorok régi kockakövein bebarangoltuk a régi Budvát, kellemes andalgás következett a kikötői sétányon. A város népszerűsége főként abban rejlik, hogy tövében különlegesen sok szép partszakasz várja a strandolni vágyókat.

Sveti Stefan félsziget


A kilátások montenegrói versenyében minden bizonnyal Sveti Stefan félszigete aratná le a babérokat. Az aprócska földdarabot csupán egy vékony homokpad köti a szárazföldhöz. Az egykori halászfalu XV. századi alapítói sosem gondolták volna, hogy a XX. század közepén majdnem 100 házból álló luxusapartman-komplexum épül itt. De a nyaralóövezet nem ér véget Sveti Stefan aprócska földdarabján: a szemközti parton egymás után sorakoznak a Milocer üdülőközpont vadregényes öblei luxusszállodákkal és strandokkal.

BudvaA Tivati-öböl


Kissé kiszámíthatatlan, hol csendes, nyugodt képet mutat, mintha a Balaton partján ücsörögnénk, aztán esténként, amikor feltámad a híres Yugo- a délkeleti szél, egészen a szállodák bejáratáig csapnak a hullámok.

Perast


Híres középkori tengerész város, jelentős kikötő volt, hajóépítő műhellyel és tengerészeti iskolával.A város a XVII-XVIII. században élte fénykorát, ma is több barokk palotát és templomot találunk itt. Az egész Kotori-öbölben talán ennek a kis városkának a legszebb a fekvése. Olyan, mint egy apró, eldugott gyöngyszem, ami egyszer csak szerényen előtűnik a hegyek közül. Ennek ellenére a mindössze 850 lakosú
település alig ismert a turisták körében.


Szigetek


Az öbölben két pöttöm sziget is színesíti a panorámát: a Szirti Madonna és a Szent György szigetek. A Madonna kis szigetét mesterségesen alakították ki a tengerészek. Állítólag addig hordták a köveket az eredetileg itt lévő sziklaszirthez, amíg fel nem tudtak építeni rajta egy templomot. Más legendák szerint viszont a sziget alapját hajóroncsok képezik. Ebben a hiedelemben gyökerezik az a szokás, hogy a veszélyes utakról hazatérő hajósok itt adnak hálát életükért. A másik, Szent György szigete a perasztiak temetkezési helye, bencés rendi szerzetesek élnek itt, ezért partjainál nem szabad kikötni.

szigetHerceg Novi


Kedves kis főtere az 1667-ből származó óratoronnyal, a napernyős kávézókkal igen megnyerő. Ah Herceg Novi egyébként az ország legjelentősebb vásári központja, ahol rendszeresen könyvvásárokat, autó kiállításokat, filmfesztiválokat is rendeznek.

Kotor


A települést szintén városfalak védik, melynek tetején végig lehet sétálni. Megéri a fáradtságot akár 260 méter magasra felmászni, ahonnan gyönyörű a panoráma. Utunkat a XII-XIV. századból itt maradt mediterrán házak, sikátorok kísérik: egy kis tér jobbra, egy templomocska balra, s még másodszori nekifutásra is újnak tűnik minden. Amíg fáradtan a kávénkat " vagyis a kafánkat " kortyolgattuk az egyik félreeső téren, a nap előbújt egy-egy pillanatra, bearanyozva a világörökségi kisvárost.

Lovcen hegy


Kotor város hűséges őrzője, legmagasabb pontja 1754 méter. A hegyek közé egy 18 kilométeres országúton lehet feljutni. Errefelé mintha megállt volna az idő: hatalmas csend, körülölelnek a mészkőhegyek, az ember valahogy ösztönösen szívja mélyre a friss levegőt.S miután újfent elfáradtunk, betértünk egy hegyi kisvendéglőbe, hogy megkóstoljuk a speciális mézbort, a helyi füstölt sonkát, sajttal, kenyérrel.A pazar sonka füstölési receptjét nagy titok övezi, annyit azonban elárultak vendéglátóink, hogy a tenger vizével mossák át, és több évig füstölik a hegyek közt.

Lovcen Nemzeti Park


Cetinje és Kotor között található a Lovcen Nemzeti Park. A montenegrói legenda szerint az istenek találkozó helye volt a Lovcen-hegy (1749 m). A Kotor régiót természeti és kultúrtörténeti világörökségnek nyilvánította az UNESCO 1979-ben. Különböző ritka növények és állatok élnek a nemzeti parkok védelme alatt. A hegyvidék zömmel kitűnően karsztosodó triász-jura mészkövekből épül fel. A karsztvidéket részben a kopár ördögszántásos terület jellemzi, melyet többnyire karsztbokorerdős növényzet tagol.

Emlékmű


A Lovcen-hegy csúcsán emlékmű áll, amely egy montenegrói püspökre emlékezik. Gyönyörű panoráma nyílik a hegyvidékre és a tengerpartra innen. A közelben található Cetinje Apátságot érdemes még felkeresni.

BarIgalo


Az utakat citromfák, narancsfák, gyönyörű gyümölcsös standok kísérik, és ráérős embereket látni mindenhol. A Montenegróiak komótosak, nem izgatják magukat, de rendkívül vendégszeretők, kíváncsiak és jóindulatúak.

Ulcinj


Az albán határtól csupán 16 kilométerre fekszik. Az ember úgy érezheti, keletre csöppent, mecsetek, minaretek, sőt, egy épen maradt törökfürdő is található itt. Lakosságának közel háromnegyede albán nemzetiségű, a feliratok is kétnyelvűek. Ulcinj-t még az illírek alapították, majd görögök, rómaiak, bizánciak, tatárok, törökök és arab kalózok is uralkodtak felette. Az óvárost a strandról induló lépcsősorról lehet megközelíteni, állítólag a régi Ulcinj még őrzi a kalózok lábnyomait.